Η ημέρα της γυναίκας 08/03/2014

logoucw

ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

Μέλος του Ευρωπαϊκού Lobby Γυναικών

Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ 8/3/2014

Κάθε χρόνο τιμούμε την 8η  Μαρτίου, ως ημέρα μνήμης των αγώνων του γυναικείου κινήματος και ως αφετηρία νέων στόχων σε πολιτικό, κοινωνικό και ατομικό επίπεδο για την ουσιαστική κατοχύρωση της Ισότητας των δύο φύλων σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.

Η ιστορία της ημέρας μας παραπέμπει στις 19 και 20 Ιουλίου 1848 που έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη η πρώτη Συνέλευση για τα δικαιώματα των Γυναικών ενώ στις 8 Μαρτίου του 1857 οι εργαζόμενες γυναίκες στην κλωστουφαντουργία κατέβηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενες για τους χαμηλούς μισθούς και τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας.

Η πρώτη παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας εορτάστηκε στις Η.Π.Α. στις 28 Φεβρουαρίου του 1909 και μέχρι το τέλος του 1913 εορτάζετο την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου και στη συνέχεια αποκτά εξωστρέφεια.

Το 1910 διοργανώθηκε η πρώτη Διεθνής Διάσκεψη των Γυναικών στην Κοπεγχάγη με πρωτοβουλία της Γερμανίδας Clara Zetkin καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας για να θυμόμαστε τον ξεσηκωμό των Γυναικών της Νέας Υόρκης.

Το Δεκέμβριο του 1977, η  Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα και καθιέρωσε την Ημέρα της Γυναίκας για τα Δικαιώματά της, σήμερα προχωρούμε και εδραιώνουμε τους αγώνες πάνω στη βάση θεσμών και διεθνών κειμένων.

 Οι νέοι στόχοι πολιτικής είναι:

  • Η ένταξη της οπτικής του φύλου σε όλες τις πολιτικές και δράσεις (Gender Mainstreaming) για την ενσωμάτωση της Ισότητας του Φύλου.
  • Η ενεργός συμμετοχή των Γυναικών στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή
  • Η πολιτική προώθησης των Γυναικών στους τομείς της νέας οικονομίας, την ανάπτυξη νέων μορφών απασχόλησης και την προσαρμογή τους στις προκλήσεις της Κοινωνίας της Πληροφορίας.
  • Η αλλαγή των κοινωνικών στερεοτύπων και η αντιμετώπιση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών.

Ατενίζουμε το μέλλον έχοντας συνείδηση των δυσκολιών αλλά και συνείδηση της αναγκαιότητας της ουσιαστικής Ισότητας για να οικοδομήσουμε δημοκρατικά την Ευρώπη και να μοιραζόμαστε το μέλλον ως μια κοινότητα αξιών.   

Σε συνθήκες κρίσης οφείλουμε να στηρίξουμε και να προωθήσουμε την ανάπτυξη πολιτικής της χώρας μας μέσα από την αξία της συμμετοχής των Γυναικών σε αυτήν.

Ρένα Κιτσοπανίδου-Μπαρουλάκη

Πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Κρήτης.  

 

_____________________________________________________________________

Βουλής 18  105 63  Αθήνα  τηλ.210-3228118 Fax:210-3253195

email:central@corporationservices.gr– κινητο τηλέφωνο:6944361007

                                                                             

Please like & share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sixteen − 10 =