10Η ΗΜΕΡΙΔΑ – ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εορτασμός για τα 50 χρόνια της Παγκρητίου Ενώσεως

Η ‘Ένωση Γυναικών Κρήτης οργάνωσε στις 11 Δεκεμβρίου 1996 την 10 ήταν αφιερωμένη στα 50 χρόνια της Παγκρητίου Ένωσης. Στην ημερίδα τιμήθηκαν οι διατελέσαντες πρόεδροι της Π.Ε.: Αναστάσιος Χομπίτης, Γεώργιος Χατζάκης, Γεώργιος Βογιατζάκης, Ανδρέας Τσουδερός, Γεώργιος Πρασιανάκης, Ανδρέας Αναγνωστάκης και Γεώργιος Σγουράκης. Τις εργασίες της ημερίδας κήρυξε η πρόεδρος της Ένωσης, ενώ μίλησαν ο λογοτέχνης κύριος Σταύρος Κατζουράκης, ο πρόεδρος της Ένωσης κύριος Ένωσης Γυναικών Κρήτης να τιμήσουν τους προέδρους, λέγοντας τα εξής: «Την απόφασή μας να τιμήσουμε τους προέδρους της Παγκρητίου Ενώσεως, με αφορμή τα 50 χρόνια της, μας υπαγόρευσε το βέβαιο γεγονός ότι το κορυφαίο αυτό κρητικό σωματείο συνέβαλε καθοριστικά στην προώθηση των ζητημάτων που άπτονται του πολιτισμού, της ιστορίας, της ομορφιάς και του γενικότερου συμφέροντος της ιδιαίτερης πατρίδας μας, όπως και στην αλματώδη πρόοδο του κρητικού πολιτιστικού κινήματος, ιδίως στους χώρους της αποδημίας.

 

Η Παγκρήτιος Ένωση τίμησε άπειρες φορές το πρόσωπο της Κρήτης και πρόβαλε τη δόξα, την ιδιαιτερότητα και το μεγαλείο της στο Πανελλήνιο και στο εξωτερικό. Συνέβαλε στην επικοινωνία των διασκορπισμένων απόδημων Κρητικών, τόνωσε τη μνήμη τους, απάλυνε τη νοσταλγία τους και αφύπνισε το Κρητικό τους αίσθημα. Συμπαραστάθηκε σε αναξιοπαθούντες συμπατριώτες μας, νοιάστηκε για τους νέους μας, προσεταιρίστηκε τους πνευματικούς ανθρώπους, αναβάθμισε τον ρόλο των γυναικών, υποστήριξε τις παραδόσεις μας και καθοδήγησε τους Κρητικούς στο δρόμο της υλοποίησης της περίφημης ιδέας του συγκρητισμού. Έστηνε μνημεία, ίδρυσε ιδρύματα, έκανε εκδόσεις κρητικών βιβλίων, διοργάνωσε Παγκρήτια συνέδρια και αλησμόνητες πολιτισμικές εκδηλώσεις και υπερασπίστηκε σθεναρά ποικίλα εθνικά ζητήματα.

 

 

 

Η Ένωση Γυναικών Κρήτης τιμά την μνήμη των αείμνηστων προέδρων Γεωργίου Χατζάκη και Αναστάσιου Χομπίτη. Επαινεί δημόσια τους κ.κ. Γεώργιο Βογιατζάκη, Ανδρεά Τσουδερό, Γεώργιο Πρασιανάκη, Φαλή Βογιατζάκη, Μιχάλη Πριναράκη, Ανδρέα Αναγνωστάκη και Γεώργιο Σγουράκη και τους συνεργάτες τους για το ωραίο υπέρ έργο τους και τις προσπάθειες, τους μόχθους και τις θυσίες τους υπέρ του πολιτισμού και της ιστορίας της Κρήτης».

Please like & share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × 1 =