ΡΕΝΑ ΚΙΤΣΟΠΑΝΙΔΟΥ

Ρένα Κιτσοπανίδου – Μπαρουλάκη

Πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Κρήτης

Η Ένωση Γυναικών Κρήτης σήμερα βρίσκεται μια ανάσα από την ίδρυσή της. Έτσι μας φαίνεται. Μια στιγμή στην οποία υπάρχει παρελθόν προς ανασκόπιση, παρών προς βίωση και μέλλον προς εκπλήρωση. Κάθε Κρητικιά πατά σε δύο κόσμους. Αυτό της μυθολογίας της και αυτό του σήμερα. Του οραματισμού και της αποτίμησης. Αποτιμούμε το έργο μας που ξετυλίγεται μπροστά μας.

Από τα μυθολογικά ακόμη χρόνια η Κρήτη ως βασική μήτρα γεννά μύθους, οι οποίοι δορυφορούν γύρω από τη γυναίκα. Στην πορεία της ιστορικής εξέλιξης και του πολιτισμού της Κρήτης γίνεται αισθητή η παρουσία της γυναίκας και ο σωστικός της ρόλος. Προς την Κρήτη η διαίσθηση οδηγεί τη Ρέα να αφήσει το σπλάχνο της. Εδώ η μητέρα Γη, η Ρέα, προδρομική μορφή της μυθολογίας, θα φέρει στο ιερό βουνό της Δίκτης τον Δία, ακυρώνοντας έτσι τον χρησμό για τον άνδρα της, παιδοφάγο Κρόνο, που έτρωγε τα παιδιά του διατηρώντας με αυτόν τον τρόπο την εξουσία μακριά από τον κίνδυνο της υφαρπαγής. Το στερνοπαίδι τους βρήκε προστασία στο Δικταίο Άνδρο, καθώς η Ρέα αντί για το νεογέννητο δίνει στον Κρόνο “λίθον εσπαργανωμένον”, ξεγελώντας τον με τον έξυπνο αυτό τρόπο. Η σωτηρία του Δία από τη μάνα Ρέα υποδηλώνει την αποφασιστικότητα και την στρατηγική των παιγνίων ως αρχέγονη γυναικεία συμπεριφορά. 

Η παρούσα ιστοσελίδα αντανακλά τον καμβά των βιωμάτων 35 χρόνων της κάθε μιας και όλων μαζί. Ζήσαμε το εγχείρημα μας με τρόπο μοναδικό και δρέψαμε εμπειρίες συμμετοχής και συνοχής. Την εμπειρία της προσπέλασης της ιστορίας μας, την εμπειρία της αλληλεγγύης και της ενδυνάμωσης. Ουσιαστικά ζήσαμε τα 35 χρόνια της πορείας σαν αυτά… μιας τριανταπεντάχρονης κόρης με παράλληλες αντιστίξεις ανήλικης και ενήλικης ζωής. Ίσως, αυτή τη φορά, στο τέλος των 35 χρόνων, μπορούμε να πούμε ότι ήταν μια γνωριμία που κατέληξε στην ολοκλήρωση μιας φάσης. Ένας κύκλος που αφήνει τα ίχνη του πάνω στην κρητική μας ταυτότητα.

Τώρα είμαστε μπροστά σε νέες προκλήσεις τις οποίες θέλουμε να κατανοήσουμε κι να χαράξουμε νέους δρόμους. Η Ευρωπαϊκή πραγματικότητα και ό,τι επίσης είναι πέρα από αυτή είναι ένας νέος προσανατολισμός που μας προσκαλεί να δουλέψουμε με το Λόμπι Γυναικών Ευρώπης και ομόλογους φορείς κατά τρόπο που θα συμβάλλουμε στην ευημερία – όχι μόνο των γυναικών – επικουρικά αλλά και άμεσα, συμπληρωματικά αλλά και αποτελεσματικά.

Τα χρόνια που έρχονται καθορίζουν την ανάγκη για νέες δράσεις με επίκεντρο το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής. Δεν γνωρίζουμε ακόμη το πώς. Είμαστε αποφασισμένες από τις κορυφές των βουνών της Κρήτης να δούμε πολύ πέρα. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας μέσα στο πλαίσιο της κοινωνίας πολιτών. Να καταθέσουμε προτάσεις τεκμηριωμένες, στην εκάστοτε πολιτική εξουσία. Να προχωρήσουμε τη γυναίκα σε πεδία νέων δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Η Γαύδος, τελικά, αποδεικνύει ότι ήταν ένα πείραμα που καρποφόρησε. Το 1997 είπαμε ότι η Γαύδος θέλει και τη δική μας αρωγή. Τη γνωρίσαμε γεωγραφικά, οικονομικά, κοινωνικά και συγκροτήσαμε μια συμπαγή κοινοτική αντίληψη αλληλεγγύης προς την κατεύθυνση της ανάπτυξής της.

Οι κάτοικοί της έχουν βελτιώσει το επίπεδο ζωής. Ήμασταν παρούσες στη ζωή τους και κυρίως των 10 παιδιών. Τώρα τους ευχαριστούμε για την ευκαιρία που μας έδωσαν, τη συγκίνηση. Η Γαύδος σήμερα βρίσκει τον δρόμο της. Οι δικοί μας καινούργιοι δρόμοι είναι αδιαμόρφωτοι ακόμη διότι αναζητούμε ένα νέο πείραμα πέρα από τη Γαύδο. Ασφαλώς στην Κρήτη παραμένει η ψυχή μας.

Σήμερα που ατενίζουμε την κοινωνία πολιτών ως μια νέα πολιτική πρακτική, πιστεύουμε ότι πρέπει να δουλέψουμε με ευαισθησία για την επιτυχία της. Η συμμετοχή μας στο γυναικείο χώρο είναι προφανής. Οι καιροί θέλουν πολλές αναγνώσεις. Το ανάγνωσμα τους θέλει ανάλυση και διεισδυτικότητα. Κυρίως όμως θέληση για αγώνα. Το φύλο απλά μας διαφοροποιεί. Αυτό θέλουμε να διαφυλάξουμε. Τη διαφορετικότητα μέσα στην κοινωνική συνοχή και ευημερία

Ευγενία Τσουμάνη

Γενική Γραμματέας Ισότητας Υπουργείου Εσωτερικών

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε βαθιά ότι είναι δική μας υπόθεση να αφήσουμε έναν κόσμο καλύτερο για το αύριο.

Αρκετά χρόνια πριν, μια ομάδα γυναικών κρητικής καταγωγής ωθήθηκε από αυτό ακριβώς το αίσθημα αλληλεγγύης. Παρακινήθηκε από την αναγκαιότητα προσφοράς για την επίλυση των προβλημάτων. Αντιλήφθηκε την υποχρέωσή της να αναδείξει τον ρόλο των γυναικών σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής. “Να ακουμπήσουμε”, όπως είπαν, “με στοργή και φροντίδα πάνω στα προβλήματα της γυναίκας της Κρήτης, να ενισχύσουμε τις άπορες γυναίκες, να υπογραμμίσουμε την αλληλεγγύη μας, να αναδείξουμε τη συμβολή της γυναίκας στην ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης, να προβάλουμε τον λαϊκό πολιτισμό μας”. “Έμπνευσή μας”, κατέληξαν, “η ιδέα του Συγκρητισμού”.

Τριάντα πέντε χρόνια πριν, η Ένωση Γυναικών Κρήτης πραγματοποιεί την πρώτη της εκδήλωση που ήταν ο πρώτος σταθμός μιας μακράς πορείας με έντονη δράση κοινωνικού προσανατολισμού. Η Ένωση Γυναικών Κρήτης ενσκήπτει ευθύς εξ αρχής στα προβλήματα της καθημερινότητας των γυναικών, αναπτύσσει αξιοσημείωτο φιλανθρωπικό έργο, οραματίζεται την πνευματική αφύπνιση, καθίσταται θεματοφύλακας της παράδοσης.

Τριάντα πέντε χρόνια μετά, η Ένωση Γυναικών Κρήτης εξακολουθεί να υπηρετεί, χωρίς παρεκκλίσεις, τις αρχές που έθεσαν τον θεμέλιο λίθο της ίδρυσής της. Παράλληλα, μετεξελίσσεται υπογραμμίζοντας σε όλα τα ζητήματα τη διάσταση του φύλου, επεκτείνει την επιρροή της, παρεμβαίνει για θετικές δράσεις υπέρ των γυναικών. Χαρακτηριστικό επ΄ αυτού είναι το παράδειγμα της Γαύδου. Αξιοσημείωτη υπήρξε η παρέμβαση της Ένωσης Γυναικών Κρήτης στο θέμα της βίας, καθώς και η τεκμηρίωση που ανέπτυξε στο ζήτημα της ποσόστωσης των γυναικών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Εποικοδομητική θεωρείται, εξάλλου, η συμμετοχή της Ένωσης στο ελληνικό τμήμα του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών, ενώ οφείλουμε να επισημάνουμε την άμεση ανταπόκριση σας στο κάλεσμα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας προς τις Οργανώσεις Γυναικών και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Τριάντα πέντε χρόνια μετά, η Ένωση Γυναικών Κρήτης εξακολουθεί να διακονεί τις βασικές της αρχές που συνοψίζονται στην έννοια της κοινωνικής προσφοράς. Αφουγκράζεται επίσης τα σημεία των καιρών. Και τότε και τώρα και εις το διηνεκές, οι γυναίκες της Ένωσης μεταφέρουν και διαχέουν τον σεβασμό της μινωικής κοινωνίας έναντι του γυναικείου φύλου.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας αναγνωρίζει το πολύτιμο έργο σας και θα παραμείνει αρωγός στις προσπάθειές σας.

Please like & share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

17 − 14 =