Η ΕΝΩΣΗ

Γυναίκες με κρητική καταγωγή αποφασίζουν το Μάρτιο του 1977 να ιδρύσουν δικό τους σωματείο, ενώ παράλληλα παραμένουν μέλη άλλων αντιπροσωπευτικών κρητικών συλλόγγων.

Η πρώτη συνάντηση γυναικών (ακολούθησαν άλλες 13 μέχρι την ίδρυση του σωματείου) έγινε στο σπίτι της κ. Ελένης Χατζηδάκη, όπου συναποφασίζεται από 29 Κρητικές, η ίδρυση της Ένωσης Γυναικών Κρήτης (ΕΓΚ) με σκοπό την ανάπτυξη φιλικών δεσμών μεταξύ των γυναικών της Κρήτης, τη διατήρηση των εθίμων / παραδόσεων, μνημείων της Κρήτης, τη βοήθεια των ορεινών χωριών, των απόρων γυναικών κ.α.

Η Ένωση θα καθοδηγείται (αναφέρουν τα πρακτικά) από την ιδέα του συγκρητισμού και δεν θα συμμετέχει σε τοπικές ή κομματικές διενέξεις ή επιδιώξεις. Οι σκοποί της Ένωσης προτάθηκαν, κυρίως, από την κ. Κορνηλία Τσιτσιλιάνη – Δασκαλάκη, μετέπειτα πρώτη πρόεδρο.

Μετά τη δεύτερη συνάντηση των ιδρυτικών μελών ετοιμάστηκε (αφιλοκερδώς) το πρώτο καταστατικό από τον δικηγόρο, φίλο του σωματείου Νίκο Αντωνακάκη.

​Ως ιδρυτικά μέλη (29) αναφέρονται:

Αργυρώ σύζυγος Ιωάννου Σπανουδάκη, Ευτέρπη Γεωργίου Μπικουβάρη, Ρόδα Δημητρίου Αποστολοπούλου, Νικολέτα Ιωσήφ Πεντάρη, Σοφία Γεωργίου Κωνσταντουλάκη, Ευλαμπία Βασιλείου Κωνσταντακοπούλου, Αθηνά Αριστείδη Τσεκούρα, Μαρία Γεωργίου Παραδομενάκη, Στέλλα Αποστόλου Τσάκωνα, Ζωή Κωνσταντίνου Καστρινάκη – Κουνούσου, Αικατερίνη Νικολάου Μοσχολιού, Κλεάνθη Βεατρίκη Ιωάννου Παπαδάκη, Ελένη Παναγιώτου Λαγουμιτσάκη – Πάσουλα, Μεταξία Μιχαήλ Κουτουλάκη, Ελένη Μενελάου Χατζηδάκη, Δέσποινα Επαμεινώνδα Πετροπουλέα, Ελένη Σπυρίδωνος Βαρδουλάκη, Αικατερίνη Θεοδώρου Κουκουμπεδάκη, Έλλη Στυλιανού Καστρινάκη, Αικατερίνη Δημητρίου Μάντζου, Χρυσούλα θυγ. Σπυρίδωνος Βαρδουλάκη, Κλεοπάτρα θυγ. Εμμανουήλ Κυδωνάκη, Μαρία Γεωργίου Κανταράκη, Ανθούλα σύζ. Μιχαήλ Μουζουράκη, Γαρυφαλιά θυγ. Ιωάννου Γιαπιτζάκη, Μαρία Διονυσίου Μαργέλη – Πετρουλάκη, Αντωνία σύζ. Πέτρου Μπουλιγαράκη, Αλεξάνδρα θυγ. Θρασύβουλου Καλεμικέρη, Κορνηλία Τσιτσιλιάνη – Δασκαλάκη.

(Απόφαση έγκρισης πρωτοδικείου 2342/22-7-1977

Αριθμός καταστατικού 7166/21-10-1977)

Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή:

Πρόεδρος: Ελένη Χατζηδάκη, Αντιπρόεδρος: Κορνηλία Τσιτσιλιάνη – Δασκαλάκη, Γεν. Γραμματέας: Στέλλα Τσάκωνα, Ταμίας: Ζωή Καστρινάκη – Κουνούσου

Αμέσως μετά την ίδρυση του σωματείου έγινε εγγραφή 151 μελών. Οι συναντήσεις του Δ.Σ. λάμβαναν χώρα στα σπίτια των μελών και στο ξενοδοχείο “Βασιλεύς Γεώργιος” στην Αθήνα.

Κατ’ αρχήν, ετοιμάστηκε το επιστολόχαρτο της Ένωσης. Ενοικιάστηκαν γραφεία στην οδό Σόλωνος 66.

Η πρώτη εκδήλωση της Ένωσης Γυναικών Κρήτης (ΕΓΚ) ήταν χοροεσπερίδα. Πραγματοποιήθηκε, το μήνα Μάρτιο του 1978, στο κέντρο ELICE. Συγκεντρώθηκαν τα πρώτα χρήματα. 182.000 δρχ.. Αποφασίστηκε η συμμετοχή του σωματείου στις γιορτές για τη Μάχη της Κρήτης. Ενδιαφέρθηκαν να συγκεντρώσουν κρητικές στολές, συνταγές φαγητών και διάφορα αντικείμενα γυναικείας ιστορικότητας.

Ζήτησαν, το ίδιο έτος, από το Υπουργείο Πολιτισμού να ενισχύσει την έκδοση “Κρητική Ανθολογία”, που αφορούσε ανέκδοτο κρητικό υλικό. Παράλληλα επικοινώνησαν με τις Δημοτικές και Νομαρχιακές Αρχές της Κρήτης και ζήτησαν πληροφορίες σχετικά με τις ανάγκες ιδρυμάτων ανθρωπιστικού χαρακτήρα προκειμένου να συνδράμουν στην πρωτοβουλία τους. Η αναφορά στα αδελφά Κρητικά Σωματεία είναι συχνή και οι από κοινού εκδηλώσεις τακτικές.

Καταστατικοί σκοποί της Ένωσης Γυναικών Κρήτης:

  • η συγκέντρωση, γνωριμία, ανάπτυξη φιλικών δεσμών και αλληλεγγύης μεταξύ των γυναικών της Κρήτης,
  • η διατήρηση, αξιοποίηση και προβολή του λαϊκού πολιτισμού της Κρήτης,
  • η προβολή και ανάδειξη της γυναίκας μέσα από την ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης,
  • η ενεργός συμπαράσταση στο λαό της Κρήτης και ιδιαίτερα στη γυναίκα της Κρήτης για την αντιμετώπιση και επίλυση οικονομικών, κοινωνικών ή εθνικών θεμάτων,
  • η διατήρηση των παραδόσεων και εθίμων και η διαφύλαξη του τοπίου και των ιστορικών μνημείων της Κρήτης,
  • η επιδίωξη από τις γυναίκες ίσων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων με τους άνδρες στον νόμο και στην πράξη, όπως και η συνειδητοποίηση των δικαιωμάτων αυτών και των καθηκόντων που απορρέουν από αυτά,
  • η προσπάθεια για την προώθηση της γενικής, επαγγελματικής, πολιτικής και κοινωνικής μόρφωσης της γυναίκας.  

Για την πραγματοποίηση των παραπάνω σκοπών:

  • εκδίδει περιοδικά, αφίσες ή άλλα έντυπα,
  • διατηρεί βιβλιοθήκες και λέσχες,
  • οργανώνει διαλέξεις, εκθέσεις, λαϊκές αγορές, φεστιβάλ, εκδρομές και συνεστιάσεις.

Η ίδρυση και η συγκρότηση σε σώμα του 1ου Δ.Σ. δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες: “Απογευματινή” (12-4-1978), “Ακρόπολις” (13-4-1978), “Καθημερινή” (20-4-1978), “ΤΟ ΒΗΜΑ” (15-4-1978) και “Ελευθεροτυπία” (15-4-1978).

Από την εισήγηση της πρώτης προέδρου της ΕΓΚ κ. Κορνηλίας Τσιτσιλιάνη – Δασκαλάκη

“Να ακουμπήσουμε με στοργή και φροντίδα πάνω στα προβλήματα της γυναίκας της Κρήτης. Να ξεφύγουμε από το μεγάλο θηρίο της απομόνωσης που έχει κάθε μεγάλη πόλη. Συλλογικά να αλληλοβοηθηθούμε, μα και να βοηθήσουμε με την ξεχωριστή δύναμη που μας διακρίνει κάθε άνθρωπο, που μας χρειάζεται. Η Κρητικιά γυναίκα, μια μορφή γλυκιά, καθάρια, μα συνάμα και αυστηρή. Συρματοπλέγματα ανάμεσά μας δεν υπάρχουν. Διαχωριστικές μικρότητες που πηγάζουν απο φτηνά και ιδιοτελή συμφέροντα δεν έχουν θέση ανάμεσά μας.”

Η πρόεδρος κ. Κορνηλία Τσιτσιλιάνη – Δασκαλάκη αναφέρει κατά τη Γενική Συνέλευση του απερχόμενου Συμβουλίου:

“Να φύγει ο άνθρωπος από την απομόνωση, να πάψει να είναι βολεμένος ιδιώτης, να γίνει πολίτης, να ενδιαφέρεται συναισθηματικά για τον διπλανό του.

Αυτό επιδιώξαμε, αυτό προσπαθήσαμε εμείς πριν από λίγα χρόνια δημιουργώντας την Ένωση Γυναικών Κρήτης. Για τούτα τα ζητούμενα σχήματα, για μας είναι παράδοση, ουσία ζωής είναι η ίδια η Κρήτη. Γιατί στην Κρήτη, οι άνθρωποι στους ξένους δείχνουν το γελαστό τους πρόσωπο, τα μάτια τους, τον δρόμο, πολλές φορές και το σπίτι τους.

Στις μεγάλες πόλεις τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο μόνος τρόπος να ξεφύγουμε την αιχμαλωσία μας μέσα από τα σχήματα των πολυκατοικιών, να βγούμε από την φυλακή των υποθέσεων και των προβλημάτων, είναι η σωστή ζεστή ανθρώπινη επαφή.”

Οι δράσεις της ΕΓΚ στο διάστημα του 2ου Διοικητικού Συμβουλίου έχουν κοινωνικό προσανατολισμό και ανέρχονται στον αριθμό 30. Οι περισσότερες εξ αυτών γίνονταν από κοινού με αδελφά σωματεία στις περιπτώσεις εορτών και εθνικών επετείων. Τα οικονομικά ποσά που συγκέντρωναν από τις εκδηλώσεις, προορίζονταν για την ενίσχυση του ιδρύματος απροσαρμόστων παίδων στα Χανιά.

Στον απολογισμό του 2ου Δ.Σ., μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος αναφέρει:

“Οι τοπικές αυτοδιοικήσεις όπως μαθαίνουμε καθημερινά, πρόκειται να πραγματοποιήσουν προγράμματα βελτιώσεως συνθηκών για την καλή διαβίωση όλων μας μέσα στις μεγάλες πόλεις. Από τις ίδιες τις μεγάλες πόλεις καθημερινά βγαίνουν φωνές απογνώσεως ανθρώπων που τους τυλίγει και τους σφίγγει σαν φίδι τρομακτικό η μοναξιά και η αγωνία.”

​​Το 1984, επί προεδρείας Κατίνας Μαρκάκη, αποφασίζεται η τροποποίηση του καταστατικού προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμετοχή ίσου αριθμού μελών στο Δ.Σ. από όλους τους νόμους της Κρήτης.

(Απόφαση τροποποίησης καταστατικού 2251/14/6/1984)

Please like & share: