ΓΑΥΔΟΣ

Η Γαύδος είναι το νοτιότερο ελληνικό και ταυτόχρονα ευρωπαϊκό άκρο, με πληθυσμό 98 κατοίκων – το 2011. Υπάγεται στο νομό Χανίων και στην περιφέρεια Κρήτης. Το νησί είναι κατοικημένο ήδη από την Νεολιθική εποχή όπου λέγεται ότι κατοικούσε η Καλυψώ, η οποία κράτησε αιχμάλωτο τον Οδυσσέα. Στη συνέχεια, υπάρχουν στοιχεία για την Ρωμαϊκή παρουσία στο νησί, το πέρασμα του Αποστόλου Παύλου, την Βυζαντινή αυτοκρατορία αλλά και τα πιο σύγχρονα σε εμάς χρόνια. Τη δεκαετία του 1930 το νησί υπήρξε τόπος εξορίας για τους κομμουνιστές, ενώ κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο οι συμμαχικές δυνάμεις μετέφεραν μερικά στρατεύματα στο νησί. Η αστικοποίηση, τέλος, που έλαβε χώρα τη δεκαετία του 1960 οδήγησε τους νησιώτες να ανταλλάξουν τη γη τους και να απομακρυνθούν από το τόπο τους.

Η πολυτάραχη και συνάμα βαθειά ενδιαφέρουσα ιστορία του νησιού συγκίνησε την Ένωση Γυναικών Κρήτης, η οποία με τη σειρά της έβαλε μπρος ένα μεγαλόπνοο σχέδιο υποστήριξης αλλά και ανάδειξης του τόπου.

Στις 18 Μαρτίου 1998, η Ένωση Γυναικών Κρήτης καθιέρωσε την «Ημέρα Γαύδου» και μέσα από διαδικασίες, προσπάθειες και διαβουλεύσεις, τόσο σε εγχώριο όσο και διεθνές επίπεδο, η μέρα αυτή μας θυμίζει όχι μόνο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί αλλά και την έντονη πολιτική και πολιτισμική του αξία. Η Γαύδος έχει αναδειχθεί σε γεωγραφικό πολιτισμικό, περιβαλλοντικό και οικολογικό σύμβολο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, δεν θα ήταν δυνατόν η Ένωση Γυναικών Κρήτης να μην καταπιαστεί και με τα γυναικεία θέματα, όπως η βαρύνουσα σημασία της Γαυδοπούλας. Ορόσημο στις μετέπειτα προσπάθειες αποτέλεσε η επίσκεψη τον Ιούλιο του 2007 στην Γαύδο, με επόμενο σταθμό τις Βρυξέλλες όπου τέθηκαν τα ζητήματα και οι προβληματισμοί.

Το Διοικητικό Συμβούλιο, η πρόεδρος κυρία Ρένα Κιτσοπανίδου – Μπαρουλάκη και κάθε άλλη εξέχουσα προσωπικότητα που ενδιαφέρθηκε για το ακριτικό Ελληνικό νησί της Γαύδου, συμμετείχαν σε κάθε δράση που σκοπό είχε την προστασία του νησιού. Ενδεικτικά αναφέρεται η χωροταξική μελέτη για το νησί, η επαναλειτουργία του φάρου το καλοκαίρι του 2003, οι ενέργειες για τη βελτίωση των συνθηκών στο σχολείο, τα έργα υποδομώ και άλλα πολλά. Όλη αυτή η δυναμική ομάδα, υπό την καθοδήγηση και παρακίνηση της Ένωσης Γυναικών Κρήτης, κατάφερε από το 1998 έως και σήμερα να αναδείξει τη σημασία του νησιού, να διατηρήσουν την κληρονομιά του και να υποστηρίξουν τις ανάγκες και απαιτήσεις του νησιού και των κατοίκων.

ΓΑΥΔΟΣ

 

 

Please like & share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two × 4 =