ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ανάμεσα στα άλλα σπουδαία με τα οποία καταπιάστηκε η Ένωση Γυναικών Κρήτης είναι και ο Πολιτισμός. Όχι με την στείρα, επιφανειακή και χρησιμοθηρική προσέγγιση που πολλοί ακολουθούν αλλά με βαθύ ενδιαφέρον, αφοσίωση και εμπνευσμένες ιδέες.

Η Ένωση, σε μία προσπάθεια να παντρέψει το παλαιό με το σύγχρονο, τις ανάγκες με τις επιθυμίες των γυναικών της Κρήτης και να προάγει τα έθιμα του νησιού δεν ξέχασε ποτέ την αξία του Πολιτισμού. Τραγούδια, ποίηση, κειμενογραφία, ζωγραφική, λαογραφικά στοιχεία και κάθε μορφή τέχνης βρήκαν απάγκιο στα οράματα και τις προσπάθειες της Ένωσης γυναικών.

Τριάντα και πλέον χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της Κρήτης – και όχι μόνο, υποδεικνύουν πρωτοφανή αφοσίωση. Από εικαστικές εκθέσεις, εκθέσεις βιβλίων, λαϊκής τέχνης, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις όχι μόνο προβλήθηκαν νέοι καλλιτέχνες, αλλά είδαν το φως της δημοσιότητας σπουδαία έργα, ήρθαν στο προσκήνιο άνθρωποι με όραμα και γούστο, ποιότητα και άποψη για τον πολιτισμό της Κρήτης αλλά και της Ελλάδας γενικότερα.

Πολύ ήταν και οι καλλιτέχνες που τίμησαν την Ένωση γυναικών για την προσπάθεια και το έργο της, με συνεισφορά στα δρώμενα που οργάνωσε. Ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης ήταν ένας από αυτούς. Μικρότερα ονόματα αλλά εξίσου σημαντικά για την προσφορά τους ήταν ο λυράρης Κώστας Μουντάκης, ο λογοτέχνης Σταύρος Κατζουράκης, ο μελετητής και συγγραφέας Μιχάλης Καυκαλάς.

Με ημερίδες για σύγχρονα θέματα του Πολιτισμού, επισκέψεις σε χώρους τέχνης αλλά και διοργάνωση εκδηλώσεων, η Ένωση Γυναικών Κρήτης, ακόμα και σήμερα – περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο – αντιλαμβάνεται τη ανάγκη να προασπίσουμε τον Πολιτισμό μας αλλά και να βρούμε καταφύγιο σε αυτόν. Όσο υπάρχουν εμπνευσμένοι άνθρωποι και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία ο Πολιτισμός θα συνεχίσει να έχει λαμπρή παρουσία.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Please like & share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + 16 =