Περισσότερες Ελληνίδες στο Ευρωκοινοβούλιο. Ισχυρότερη Εκπροσώπηση της Ελλάδας στην Ευρώπη

Εκδήλωση με θέμα: «Περισσότερες Ελληνίδες στο Ευρωκοινοβούλιο. Ισχυρότερη Εκπροσώπηση της Ελλάδας στην Ευρώπη»

Η Ένωση Γυναικών Κρήτης, συμμετείχε με την πρόεδρο, κυρία Ρένα Κιτσοπανίδου – Μπαρουλάκη, συμμετείχε στην εκδήλωση με θέμα «Περισσότερες Ελληνίδες στο Ευρωκοινοβούλιο. Ισχυρότερη Εκπροσώπηση της Ελλάδας στην Ευρώπη» που πραγματοποίησε η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2013 στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Στην εκδήλωση, παρουσιάστηκε η εκστρατεία που ξεκινά η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων με στόχο την αύξηση του αριθμού των γυναικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στην εκδήλωση, επίσης, συμμετείχαν με παρεμβάσεις τους τα Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μαριέττα Γιαννάκου, Συλβάνα Ράπτη και Ρόδη Κράτσα, ενώ χαιρετισμό απηύθηνε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στη δύσκολη συγκυρία την οποία βιώνουμε, προχώρησε σε μια σύντομη αναδρομή για τη θέση της γυναίκας. Τόνισε μάλιστα την επιδείνωση της άνισης κατανομής των ρόλων σε όλες την εκφάνσεις της κοινωνικής και πολιτικής ζωής λόγω της κρίσης. Το παρόν έδωσαν, επίσης και Ελληνίδες μη μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με καίριες παρεμβάσεις. Τις εργασίες της εκδήλωσης συντόνισε η δημοσιογράφος Πηνελόπη Γαβρά.

Η Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Συλβάνα Ράπτη, ανέφερε ότι η ισότητα των φύλων στην πολιτική εκπροσώπηση είναι μια υπόθεση που αφορά και τα δύο φύλα και εξήρε τη σημασία του μέτρου της ποσόστωσης που εφαρμόστηκε τις τελευταίες δεκαετίες.

Η Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μαριέττα Γιαννάκου, σημείωσε πως υπάρχουν Ελληνίδες σε σημαντικές θέσεις σε όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας όμως, πως «αυτό δεν είναι αρκετό». Αναφέρθηκε στη διαπίστωση ότι η κοινωνία ενώ επενδύει στη μόρφωση των γυναικών, οι οποίες αριστεύουν στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση, τους στερεί στη συνέχεια τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους. Χαρακτήρισε δε τον αποκλεισμό αυτό παράλογο και αντικοινωνικό.

Το πλαίσιο και το περιεχόμενο της εκστρατείας ευαισθητοποίησης παρουσίασε με ομιλία της, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Βάσω Κόλλια. Στην εκδήλωση παρέστη η Υφυπουργός Υγείας και τέως Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Ζέττα Μακρή, η οποία έκανε λόγο για σημαντική πρωτοβουλία αναφερόμενη στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων. Για πολύ χαμηλά ποσοστά γυναικών στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης έκανε λόγο η ‘Αννα Καραμάνου, Αντιπρόεδρος των Γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, πρώην Ευρωβουλευτής και πρώην Γενική Γραμματέας Ισότητας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «είμαστε το 51% του εκλογικού σώματος, φέρουμε την ευθύνη για ό,τι συμβαίνει και στο εσωτερικό των κομμάτων και την Κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Η απαίτησή μας πρέπει να είναι για 50-50 συμμετοχή».

Στην εκδήλωση συμμετείχε, επίσης, η Γενική Γραμματέας Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, πρώην Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων και Αντιπρόεδρος του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών, κυρία Εφη Μπέκου, η οποία αναφέρθηκε σε παράγοντες που ευθύνονται για τη μικρή εκπροσώπηση των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Η κυρία Ρόδη Κράτσα ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρθηκε στη χαμηλή συμμετοχή των γυναικών στα οικονομικά κέντρα λήψης αποφάσεων και επικεντρώθηκε στην Πρόταση Οδηγίας που ετοιμάζεται με θέμα την Ισόρροπη Εκπροσώπηση των Φύλων σε Θέσεις Μη Εκτελεστικών Διοικητικών Στελεχών των Εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Εταιρειών στην Ευρώπη.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε:

Κα Χριστίνα Γεράκη: Τηλ. 213 1511134 mme@isotita.gr

Κα Χριστίνα Αγορίτσα: Τηλ. 213 1511148 xragoritsa@isotita.gr

Please like & share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + 15 =