Διεθνής Ημέρα Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών

Καθώς η χώρα μας βιώνει μία πρωτόγνωρη οικονομική και κοινωνική κρίση, η σημερινή ημέρα είναι αναγκαίο να αποτελέσει σημείο εκκίνησης για ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, συντονισμένης δράσης και δεσμεύσεων για την καταπολέμηση της πλέον στυγνής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είναι η βία κατά των γυναικών. Η καταπολέμηση της δεν είναι «πολυτέλεια σε καιρούς κρίσης» αλλά επείγουσα ανάγκη, καθώς το κοινωνικό κράτος υποχωρεί και το φαινόμενο επιδεινώνεται.

Στην Ευρώπη επτά (7) γυναίκες πεθαίνουν καθημερινά από ανδρική βία. Σχεδόν κάθε γυναίκα υφίσταται κάποιου είδους βία κατά τη διάρκεια της ζωής της, μία (1) στις πέντε (5) πέφτει θύμα βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας της, ενώ μία (1) στις δέκα (10) είναι θύμα σεξουαλικής βίας. Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, το 80% των θυμάτων της βίας είναι γυναίκες, όπως γυναίκες είναι και το 85% των θυμάτων παράνομης εμπορίας (trafficking) και σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Στην Ελλάδα το φαινόμενο παρατηρείται να είναι σε ιδιαίτερη έξαρση.

Τα αυστηρά οικονομικά μέτρα πλήττουν άνισα τις γυναίκες και δημιουργούν μία κρίσιμη κατάσταση, όπως απέδειξε και η πρόσφατη μελέτη του ΕΛΓ για τις επιπτώσεις της κρίσης στις γυναίκες. Παρά τις προσπάθειες υπάρχει σοβαρή έλλειψη υποδομών και πρακτικών μέτρων πρόληψης και στήριξης των θυμάτων.

Η ανεργία του 64% στις νέες γυναίκες δίνει στην Ελλάδα αρνητική πρωτιά, ενώ ανατρέπονται οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί και τα νοικοκυριά φτωχαίνουν. Η ενδοοικογενειακή βία αυξάνεται ως αποτέλεσμα μίας εντεινόμενης ανασφάλειας που οδηγεί γυναίκες να εξαρτώνται από άντρες, οι οποίοι οδηγούνται σε ακραίες συμπεριφορές. Τα ευρήματα των μελετών απέδειξαν ότι μία (1) στις πέντε (5) άστεγες γυναίκες καταλήγει στην πορνεία, ενώ οι επιπτώσεις στην υγεία των γυναικών θυμάτων βίας είναι τεράστιες.

Το Παρατηρητήριο για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών (ΕΛΓ), στο οποίο συμμετέχει η επικεφαλής της Ελληνικής αντιπροσωπείας του ΕΛΓ κυρία Μίκα Ιωαννίδου, υπολογίζει ότι το κόστος της ενδοοικογενειακής βίας στην Ευρώπη ανέρχεται σε 16 δις. ευρώ ετησίως, δηλαδή 1 εκατ. ευρώ ανά ημίωρο, ενώ η πρόληψη θα κόστιζε πολύ λιγότερο.

Το ΕΛΓ που αριθμεί 2.500 γυναικείες οργανώσεις σε Ευρωπαϊκό και 52 σε Εθνικό επίπεδο – ενεργό μέλος του οποίου είναι η Ένωση Γυναικών Κρήτης, σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης – μέσω των Εθνικών αντιπροσωπιών του – έχει αναλάβει Πανευρωπαϊκή εκστρατεία κινητοποίησης και ευαισθητοποίησης των κυβερνήσεων, των Εθνικών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των αρμόδιων αρχών, των ΜΜΕ και της κοινωνίας των πολιτών, για την επείγουσα ανάγκη λήψης πολύ συγκεκριμένων μέτρων. Απαιτείται άμεση επικύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας των γυναικών, καθώς και της ενδοοικογενειακής βίας. Στη Σύμβαση τίθενται πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις και μετρήσιμοι στόχοι, προωθούνται νομοθετικά και πρακτικά μέτρα πρόληψης και καταστολής της βίας και αναγνωρίζεται ρητά η δομική φύση του φαινομένου έμφυλης βίας, η οποία οφείλεται στους ιστορικά άνισους ρόλους κατανομή δύναμης μεταξύ ανδρών και γυναικών, χωρίς να σημαίνει ότι τελικά πλήττονται και οι ίδιοι.

Η Ελληνική Αντιπροσωπία του ΕΛΓ σε συνεργασία και με στήριξη της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, οργάνωσε την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013 εκδήλωση με ανοιχτή συζήτηση για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και προσκάλεσε όλες τις γυναίκες να συμμετάσχουν και να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια.

Στην εκδήλωση συμμετείχε η Πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Κρήτης, κυρία Ρένα Κιτσοπανίδου – Μπαρουλάκη, καθώς μέσα από το συνολικό της έργο φαίνεται η ενεργή υποστήριξη των Δικαιωμάτων των γυναικών και της ισότητας των φύλων. Το έργο της Ένωσης προωθούσε ανέκαθεν τις ενέργειες και τον σχεδιασμό τομέων όπως «Οι γυναίκες στη λήψη αποφάσεων», «Οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών», «Ευθύνες φροντίδας και προστασίας των γυναικών, σχετικά με τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματά τους».

Please like & share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

six + 16 =