Συνάντηση διαλόγου για την Αναδοχή, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού

Στο θεσμό της αναδοχής αφιέρωσε ο Συνήγορος του Πολίτη την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού, κατά την οποία συμπληρώθηκαν 24 χρόνια από την υιοθέτηση της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού από τα κράτη μέλη του ΟΗΕ. Για τον λόγο αυτό, ο Συνήγορος διοργάνωσε στις 20 Νοεμβρίου 2013 Συνάντηση διαλόγου στην οποία συμμετείχαν 60 εκπρόσωποι και επαγγελματίες δημοσίων οργανισμών, μη κυβερνητικών οργανώσεων για τα παιδιά και εμπειρογνώμονες, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και την εκπόνηση προτάσεων για τη διεύρυνση της εφαρμογής του θεσμού της αναδοχής στην Ελλάδα. Η εκδήλωση αποτελεί συνέχεια των πολύχρονων προσπαθειών της Ανεξάρτητης Αρχής και της αποστολής σχετικών προτάσεων προς τα συναρμόδια υπουργεία το 2012.

Τη συνάντηση στήριξε η Ένωση Γυναικών Κρήτης και η Πρόεδρος, κυρία Ρένα Κιτσοπανίδου – Μπαρουλάκη. Κατά τη διάρκεια αυτής, απηύθυνε χαιρετισμό η Γενική Γραμματέας Πρόνοιας κα Ε. Μπέκου, ενώ ένθερμη ήταν και η ομιλία του Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού κου Γ. Μόσχου, ο οποίος τόνισε ότι στη χώρα μας, παρά την ειδική πρόβλεψη της νομοθεσίας, ο θεσμός της αναδοχής εφαρμόζεται ελάχιστα ως μέτρο εναλλακτικής φροντίδας των παιδιών. Χαρακτηριστικά, στη διετία 2010-2011 καταγράφηκαν μόνο 22 νέες αναδοχές παιδιών που υποστηρίχτηκαν από την Πολιτεία, ενώ το 2012 παρατηρήθηκε μικρή αύξηση αυτών, τη στιγμή που εκατοντάδες παιδιά τοποθετούνται κάθε χρόνο σε ιδρύματα παιδικής προστασίας, ενώ αρκετά παιδιά αναγκάζονται να παραμένουν για σημαντικό χρόνο σε νοσοκομεία, μέχρι να βρεθεί χώρος σε ιδρύματα κλειστής φροντίδας.

Επεσήμανε ότι η αναδοχή αναφέρεται ρητά στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού ως μία από τις προτιμώμενες μορφές εναλλακτικής οικογενειακής φροντίδας και ότι είναι αναγκαίο:

  • να υποστηριχθεί με κατάλληλα νομοθετικά και διοικητικά μέτρα, ώστε να επεκταθεί και σε παιδιά που απομακρύνονται από τις φυσικές τους οικογένειες λόγω ποικίλων προβλημάτων, χωρίς να είναι αναγκαία η είσοδός τους σε κλειστά ιδρύματα παιδικής προστασίας
  • να συσταθεί το προβλεπόμενο «Εθνικό Μητρώο Αναδόχων Γονέων»
  • να ενισχυθούν και επιμορφωθούν οι περιφερειακές κοινωνικές υπηρεσίες για την εποπτεία των αναδόχων οικογενειών
  • να οργανωθούν προγράμματα ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης
  • να δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός για την κάλυψη των αναγκαίων δαπανών για την ανάπτυξη του θεσμού, που θα δέχεται και ιδιωτικές χορηγίες
  • να υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις για την αναδοχή παιδιών με αναπηρίες, ασυνόδευτων ανηλίκων και ανηλίκων με παραβατική συμπεριφορά.

Ακολούθησαν συναντήσεις σε ομάδες εργασίας, όπου έγινε επεξεργασία ειδικότερων θεματικών ενοτήτων, και έπειτα παρουσίαση των κύριων προτάσεων που διατυπώθηκαν και συζήτηση σε ολομέλεια.

Ο Συνήγορος του Πολίτη θα αποστείλει στα αρμόδια υπουργεία και τις υπηρεσίες νέο κείμενο θεσμικών προτάσεων, αξιοποιώντας και τα συμπεράσματα αυτής της συνάντησης.

Για επιπλέον πληροφορίες, επικοινωνήστε:

Γραμματεία:

Τηλ.: (+30) 213 1306703, 213 1306605

Τηλέφωνο χωρίς χρέωση για ανηλίκους:

800.11.32.000

e-mail: http://www.synigoros.gr/?i=kdet.el.contact

Please like & share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one × 1 =