Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών

Η Ελληνική Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Ισότητας, πραγματοποίησε την Τετάρτη  4 Δεκεμβρίου συνάντηση εργασίας στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γραφείου του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, με θέμα «Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών – Δυνατότητες Επικύρωσης της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας».

Η παραπάνω εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια Πανευρωπαϊκής Εκστρατείας ενημέρωσης που γίνεται σε όλα τα κράτη της Ευρώπης με την συνεργασία του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών, για την προώθηση της επικύρωσης της Σύμβασης που υπεγράφη στην Κωνσταντινούπολη στις 11 Απριλίου 2011.

Χαιρετισμούς αλλά και ουσιαστικές παρεμβάσεις έκαναν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κύριος  Λεωνίδας Γρηγοράκος, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των φύλων Βάσω Κόλλια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κύριος Νικόλας Κανελλόπουλος, η Συνήγορος του Πολίτη κυρία Καλλιόπη Σπανού, ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κύριος Λ. Αντωνακόπουλος και η Εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας.

Στη συζήτηση μετείχαν με παρεμβάσεις τους εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου, εκπρόσωποι των Γυναικείων Οργανώσεων και εκπρόσωποι των Κομμάτων και των παραγωγικών τάξεων.

Ο καθηγητής Χριστόφορος Αργυρόπουλος  γνωστός Ποινικολόγος ανέλυσε στην κεντρική του ομιλία την ιστορική και νομική βάση των εγκλημάτων βίας και των σεξουαλικών εγκλημάτων που σε συντριπτική πλειοψηφία στρέφονται κατά των γυναικών. Επίσης αναφέρθηκε στις δυνατότητες προώθησης κύρωσης της Σύμβασης.

Την συζήτηση συντόνισε η κυρία Μίκα Ιωαννίδου, Δικηγόρος – Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας του ΕΛΓ, η οποία τόνισε ότι: «Η βία αποτελεί δομικό φαινόμενο, που επιμένει και μάλιστα επιδεινώνεται σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα στη χώρα μας. Αντανακλά τις ιστορικά άνισες σχέσεις δύναμης και εξουσίας μεταξύ των δύο φύλων, φαινόμενο που όσο διαιωνίζεται, παρακωλύει σοβαρά την κοινωνική και οικονομική πρόοδο.

          Η ίση μεταχείριση των φύλων και η καταπολέμηση της βίας δεν αποτελεί «πολυτέλεια» σε καιρούς βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης αλλά είναι επείγουσα ανάγκη και ο αγώνας για την πρόληψη και καταστολή της είναι πιο επίκαιρος από ποτέ. Η ανάκαμψη υπό συνθήκες ανισότητας των δυο φύλων είναι και κοινωνικά και οικονομικά ανέφικτη καθώς σπαταλά πολύτιμους ανθρώπινους πόρους. Η ΒΙΑ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΚΟΣΤΙΖΕΙ! Κοστίζει σε ζωές, κοστίζει σε ψυχικά τραύματα ανεπούλωτα, διαλύει τα θύματα σε όλα τα επίπεδα και επιπλέον αποτιμάται σε κόστος οικονομικό πάνω από 18 δις στην Ευρώπη των 27. Η πρόληψή της θα στοίχιζε το 1/10 και ασφαλώς θα έκανε όλες και όλους περισσότερο πεπεισμένους ότι το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα διαθέτει εργαλεία και αντιστάσεις και κυρίως όραμα και πίστη στις βασικές ανθρώπινες αξίες».

Οι διατάξεις της Σύμβασης που αποτελεί σημαντικότατο και άρτιο νομικό κείμενο προστατεύουν ειδικότερα τις πιο ευάλωτες ομάδες, όπως τα θύματα παράνομης διακίνησης, ενώ αναστέλλεται η απέλαση του θύματος, εφόσον η δίκη εκκρεμεί. Τα παιδιά μάρτυρες έχουν ιδιαίτερη προστασία και ψυχοκοινωνική στήριξη. Διευκολύνει το θύμα να διεκδικήσει με ασφάλεια και αξιοπρέπεια τα δικαιώματά του καθώς αποκλείει αμφίβολες «συμβιβαστικές» λύσεις, ώστε να αποσιωπηθεί το γεγονός.

Το Ευρωπαϊκό Λόμπυ με το Παρατηρητήριο του και το φετινό «Βαρόμετρο» καταγράφει, παρά την έλλειψη στοιχείων την κατάσταση στα Κράτη – Μέλη ιδίως στα θέματα βιασμού, όπου φαίνονται σοβαρές ελλείψεις στις νομοθεσίες και στην πρακτική. Προωθεί συντονισμένη δράση, σε όλα τα επίπεδα, θέτει σε συναγερμό τα εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα ώστε να επικυρώσουν τη Σύμβαση και να λάβουν άμεσα πρακτικά μέτρα».

Please like & share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sixteen − two =