25 Συμβουλευτικά Κέντρα για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών

Εγκαινιάσθηκε σήμερα το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών «Πολύκεντρο» της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, στο κτίριο του ΚΕΘΕΑ στη συμβολή των οδών Χ. Τρικούπη και Βαλτετσίου. Είναι το πρώτο από τα 25 Συμβουλευτικά Κέντρα δήμων σε όλη τη χώρα που σε συνδυασμό με 19 ξενώνες θα αποτελέσουν έως τα τέλη του 2015 το μηχανισμό πολιτικής της ΓΓΙΦ και του υπ. Εσωτερικών για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών -και όχι μόνον.

Το Πολύκεντρο – όπως και όλα όσο θα λειτουργήσουν – θα παρέχει υπηρεσίες σε τέσσερις τομείς: ψυχοκοινωνική στήριξη, συμβουλευτική σε θέματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, νομική συμβουλευτική και συμβουλευτική υγείας. Γι αυτό συνεργάζεται με το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας -με ειδικούς σε θέματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, το νοσοκομείο «Ελ. Βενιζέλου» -με την παρουσία ειδικού από το νοσοκομείο μια φορά την εβδομάδα και τη διεξαγωγή σεμιναρίων σε θέματα αναπαραγωγής και σεξουαλικής υγείας, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων- με ειδικό σε θέματα δημόσιας υγείας και τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών για την παροχή νομικής βοήθειας.

Η Ένωση Γυναικών Κρήτης και ο Πολιτικός Σύνδεσμος Γυναικών, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος αντίστοιχα των οποίων είναι η κυρία Ρένα Κιτσοπανίδου – Μπαρουλάκη, στηρίζουν ενεργά και συμμετέχουν στις ενέργειες της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ). Η ΓΓΙΦ είναι ο πρώτος δημόσιος φορέας που δημιούργησε και λειτουργεί Συμβουλευτικά Κέντρα για τη Βία κατά των Γυναικών.

Τα Συμβουλευτικά Κέντρα της ΓΓΙΦ στελεχώνονται από ειδικό επιστημονικό προσωπικό συμβούλων εξειδικευμένων στην προσέγγιση των γυναικών με την οπτική του φύλου (ψυχολόγους, κοινωνικές/-ούς λειτουργούς και νομικούς) και παρέχουν ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες πληροφόρησης και συμβουλευτικής στις γυναίκες που απευθύνονται σε αυτά, στο πλαίσιο ολοκληρωμένων δράσεων ψυχοκοινωνικής στήριξης.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων υλοποιεί σε όλη τη χώρα ένα ευρύ πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Δημιουργία 15 Κέντρων Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών στις πόλεις Αθήνα, Ερμούπολη, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Κοζάνη, Κομοτηνή, Λαμία, Λάρισα, Μυτιλήνη, Πάτρα, Πειραιάς και Τρίπολη.

Δημιουργία επιπλέον 25 Συμβουλευτικών Κέντρων της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, στους Δήμους: Αλεξανδρούπολης, Αρταίων, Βέροιας, Θηβαίων, Καβάλας, Καλαμάτας, Κατερίνης, Κω, Περιστερίου, Πύργου, Ρεθύμνης, Σερρών, Φυλής, Χαλανδρίου, Χαλκιδαίων, Ζακύνθου, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κεφαλλονιάς, Κορινθίων, Πεβέζης, Καστοριάς, Ρόδου, Τρικκαίων, Φλώρινας και Χίου.

Δημιουργία 19 Ξενώνων Φιλοξενίας γυναικών-θυμάτων βίας στους Δήμους: Αγρινίου, Αθηνών, Αχαρνών, Βόλου, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Κοζάνης, Κομοτηνής, Κορδελιού – Εύοσμου, Λαμίας, Λάρισας, Λέσβου, Πάτρας, Πειραιώς, Ρόδου, Τριπόλεως, Χανίων.

Τη λειτουργία της Τηλεφωνικής Γραμμής SOS 15900 της ΓΓΙΦ. Η γραμμή λειτουργεί σε 24ωρη βάση, καθʼ όλη τη διάρκεια του χρόνου και με πανελλαδική εμβέλεια, προσφέροντας υποστήριξη και συμβουλές σε γυναίκες-θύματα βίας. 

Τα Συμβουλευτικά Κέντρα της ΓΓΙΦ εντάσσονται στο πανελλαδικό δίκτυο 61 δομών για την πρόληψη και αντιμετώπιση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών (ενδο-οικογενειακή, βιασμός, trafficking, σεξουαλική παρενόχληση) που σχεδίασε και δημιουργεί η ΓΓΙΦ με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος για την Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων 2010-2013.

Λειτουργούν ήδη Συμβουλευτικά Κέντρα της ΓΓΙΦ στην Αθήνα, Ηράκλειο, Λαμία, Πάτρα, Τρίπολη, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Κομοτηνή, Λάρισα, Μυτιλήνη και Ερμούπολη, ενώ έχει προγραμματισθεί η δημιουργία νέων στις πόλεις Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, και Πειραιά.    

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Αθήνας (Σύνταγμα) λειτουργεί από το 1988 και παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες πληροφόρησης και συμβουλευτικής για την ψυχολογική, κοινωνική και νομική στήριξη των γυναικών θυμάτων βίας.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08:00 – 16:00

Νίκης 11, Αθήνα (Σύνταγμα), 105 57

Τ: 210 33.17.305-6 / F: 210 33.15.787

E: isotita4@otenet.gr

Please like & share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

17 − 5 =