Ημέρα της Γυναίκας 8 Μαρτίου 1857 – 8 Μαρτίου 2014

Ημέρα της Γυναίκας

8 Μαρτίου 1857 – 8 Μαρτίου 2014

Η Καθηγήτρια, κυρία Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου είναι Επίτιμη Πρόεδρος του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και Πρόεδρος του ΙΜΔΑ. Για την σπουδαία ημέρα της Γυναίκας γράφει τα εξής:

«Η επέτειος αναφέρεται στην ηρωική εξέγερση των κλωστοϋφαντουργών γυναικών στη Νέα Υόρκη το 1857, που εργάζονταν στα εργοστάσια υφαντουργίας κρεμασμένες από τις μασχάλες και υπό απάνθρωπες, ιδίως αναπνευστικές συνθήκες και συγχρόνως γεννούσαν και μεγάλωναν παιδιά, συχνότατα άρρωστες και φυματικές, και με μέσο όρο ζωής γύρω στα 40. Σημειωτέον ότι ενώ οι άντρες είχαν δεκαήμερο ημερομίσθιο οι γυναίκες είχαν δεκαπεντάωρο. Είναι άξιο μεγάλου θαυμασμού το ότι αυτές οι εξουθενωμένες γυναίκες βρήκαν τη δύναμη να οργανώσουν και διαδήλωση διεκδικώντας το δίκιο τους.

Στις περισσότερες χώρες δεν ισχύουν πλέον τόσο απάνθρωποι όροι εργασίας για καμία κατηγορία εργαζομένων. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι κατακτήσαμε την ισότητα. Σε μερικές μάλιστα χώρες, π.χ. στην Κίνα, οι γυναίκες εργάζονται και σήμερα υπό συνθήκες απάνθρωπες και αμείβονται γλισχρότατα. Δεν τους επιτρέπουν δε να αποκτήσουν δεύτερο παιδί και αν αποκτήσουν, η εξουσία τούς το σκοτώνει. Όμως, και εκεί που δεν συμβαίνουν αυτά ως κανόνας, υπάρχει σοβαρός αριθμός γυναικών που εργάζεται με αξιοπρέπεια στις χειρότερες δουλειές, ιδίως ως καθαρίστριες και στους πιο βρώμικους δημόσιους χώρους.

Απίστευτο όμως σημείο των καιρών είναι ότι παρά την υιοθέτηση τόσων διεθνών συμβάσεων και τη συγκρότηση διεθνών οργάνων για την ισότητα των φύλων, η γυναίκα εξακολουθεί να θεωρείται ως δεύτερης κατηγορίας άνθρωπος. Απαιτείται, μάλιστα, τελευταία η διείσδυση και σε «πολιτισμένες χώρες» εθίμων και παραδόσεων που εξουθενώνουν την προσωπικότητά τους ως μελών της κοινωνίας. Αρκεί να φέρουμε δύο παραδείγματα: αφενός, η προσπάθεια που γίνεται και σε διεθνή όργανα να εξακολουθήσουν να ισχύουν προκαταλήψεις και παραδόσεις που αντιστρατεύονται τη διεθνή νομοθεσία για την ισότητα (μπούρκα, ακρωτηριασμός γενετήσιων οργάνων κοριτσιού, repudium, στέρηση κληρονομικού δικαιώματος και απαγόρευση άσκησης αμειβόμενου επαγγέλματος κτλ). Αντίθετα δε ενισχύεται η πορνεία, την οποία προσπαθούν να μετατρέψουν σε κανονικό επάγγελμα με ασφάλιση κτλ. Αφετέρου, μέσα στα ίδια τα σώματα που θα έπρεπε να πρωτοστατούν για την ισότητα όλων των ανθρώπων χωρίς καμία διάκριση, η συμπεριφορά των ανδρών συναδέλφων τους στα σώματα αυτά να είναι τέτοια, αφάνταστα μειωτική και προσβλητική, ώστε να τις κάνει να φύγουν από αυτά.

Στην Ελλάδα σήμερα, για παράδειγμα η μεταχείριση των γυναικών που πολιτεύονται από τους συναδέλφους τους μερικές φορές υπερβαίνει τα όρια της στοιχειώδους ευπρέπειας.

Είναι αλήθεια, ωστόσο, ότι στην Ευρωβουλή ξεκίνησε εκστρατεία γυναικών και ανδρών για την αντιπροσώπευση σε αυτή των δύο φύλων κατά 50%. Επικροτούμε τον στόχο αυτό και ζητάμε κι εμείς να εισαχθεί το ίδιο ποσοστό για την εκλογή των Ελληνίδων και Ελλήνων Ευρωβουλευτών με τη σχετική νομοθεσία.

Με άλλα λόγια, δεν αρνούμαστε απλώς κάθε οπισθοχώρηση, αλλά απαιτούμε πραγματοποίηση της ουσιαστικής ισότητας».

Please like & share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

six + five =