8 ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας βρίσκει την Ευρώπη, αλλά κυρίως τη χώρα μας στη δίνη της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και αποτελεί ευκαιρία για αποτίμηση των όσων ήδη έχουν επιτευχθεί, αλλά για την εκτίμηση του κινδύνου της οπισθοδρόμησης, καθώς η κρίση έπληξε περισσότερο τις γυναίκες.

Η ίση μεταχείριση γυναικών και ανδρών που είναι βασική αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δημοκρατική βάση για την νομιμοποίηση της Ευρώπης στα μάτια των πολιτών, παρουσιάζει οπισθοδρόμηση. Η ανεργία των γυναικών, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, έχει ανέλθει στα εφιαλτικά επίπεδα του 29,2% και φτάνει στο 56,6% στις γυναίκες νεότερης ηλικίας, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 70% σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο υφίσταται κάποιου είδους βία κατά την διάρκεια της ζωής των Γυναικών. Καταγγέλλουμε για ακόμα μια φορά τη βία κατά των γυναικών που στιγματίζει την κοινωνία μας και επιμένουμε να εργαζόμαστε συλλογικά με γυναικείους φορείς για την καταπολέμησή της. Οι Γυναικείες Οργανώσεις αγωνίζονται να υποκαταστήσουν με εθελοντική εργασία τα τεράστια κενά που δημιουργούν τα μέτρα λιτότητας στο κοινωνικό κράτος.

Καμία βιώσιμη και ουσιαστική λύση στην κρίση δεν είναι εφικτή χωρίς την ισότιμη συμμετοχή του γυναικείου δυναμικού που αποτελεί πάνω από το μισό του πληθυσμού της χώρας, της Ευρώπης και του κόσμου ολόκληρου.

Είναι απαραίτητο, τέλος, να επανατοποθετήσουμε το ζήτημα της ίσης μεταχείρισης στο κέντρο μιας νέας πολιτικής, αλλιώς το οικοδόμημα των θεμελιωδών αρχών και αξιών πάνω στις οποίες στηρίχτηκε η Ευρώπη θα καταρρεύσει, και οι συνέπειες της κατάρρευσης αυτής θα είναι αναρίθμητες με τεράστιο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό κόστος για όλους τους πολίτες της Ευρώπης, ανεξαρτήτως φύλου.

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Γυναικών Κρήτης,
Ρένα Κιτσοπανίδου-Μπαρουλάκη
Πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Κρήτης
Αντιπρόεδρος του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών

Please like & share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one × three =