Εγκαίνια τηλεφωνικής γραμμής SOS 15900 και ηλεκτρονικής διεύθυνσης sos15900@isotita.gr

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα τα εγκαίνια της τηλεφωνικής γραμμής SOS 15900, για γυναίκες θύματα βίας λόγω φύλλου, της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, μαζί με την Γενική Γραμματέα Ισότητας των Φύλλων, κα Μαρία Στρατηγάκη.

Η γραμμή SOS απευθύνεται σε γυναίκες θύματα βίας. Είναι Πανελλαδικής εμβέλειας, 24ωρης λειτουργίας, 365 ημέρες τον χρόνο, με αστική χρέωση.

Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί επιστήμονες που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας. Η λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής SOS προσφέρει υπηρεσίες ενημέρωσης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής σε θύματα όλων των μορφών βίας λόγω φύλλου.

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας δήλωσε «Η βία κατά των γυναικών είναι η πιο ειδεχθής, συστηματική και διαδεδομένη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο. Αποτελεί απειλή για όλες τις γυναίκες και εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια για ανάπτυξη, ειρήνη, ισότητα των φύλλων σε όλες τις κοινωνίες. Με έναρξη λειτουργίας της γραμμής SOS 15900, θέτουμε μία αρχή προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τοπ νοσηρό αυτό φαινόμενο. Με τις δομές που δημιουργούμε και επεκτείνουμε, τους 14 ξενώνες και την εφαρμογή της συνολικής πολιτικής μας, όπως η παροχή νομικής βοήθειας στα θύματα, οι συμβουλευτικές υπηρεσίες για την κοινωνική και οικονομική ένταξη των κακοποιημένων γυναικών από φορείς όπως ο ΟΑΕΔ, το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης με καμπάνιες ενημέρωσης, οι κοινωνιολογικές και οι έρευνες ανάπτυξης και εργαλείων παρακολούθησης του φαινομένου και η βελτίωση και ενίσχυση της νομοθεσίας, θα καλύψουμε ως Πολιτεία τις αδυναμίες που παρουσιάζονται στην πράξη. Γιατί όσοι παραμένουμε σιωπηλοί, όσο αδρανούμε, γινόμαστε με την ανοχή μας συνυπεύθυνοι στο έγκλημα».

Η κα Μαρία Στρατηγάκη τόνισε «Για τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλλων αλλά και για εμένα προσωπικά, η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική. Με τη γραμμή SOS 15900 εγκαινιάζουμε τις δράσεις μας για την καταπολέμηση της βίας των γυναικών, δράσεις οι οποίες ικανοποιούν ένα αίτημα του γυναικείου κινήματος εδώ και τριάντα (30) χρόνια! Καλώ όλες τις γυναίκες που υφίστανται βία κάθε μορφής να σπάσουν τη σιωπή τους και να ζητήσουν βοήθεια. Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για να απαλλαγούν από την ενδοοικογενειακή βία, τη σεξουαλική παρενόχληση και τη σεξουαλική εκμετάλλευση. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το πρόβλημα τους δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση, δεν συμβαίνει αποκλειστικά στις ίδιες, δεν είναι μόνες τους και υπάρχουν λύσεις».

Στα εγκαίνια παρευρέθηκε η Πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Κρήτης, κυρία Ρένα Κιτσοπανίδου – Μπαρουλάκη, η οποία μέσω του έργου της από την Ένωση υποστήριζε τις γυναίκες και τα θέματα που τις αφορούν.

Please like & share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × 1 =